Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

8943
Activiteit Dinsdag 6 april 19.30 - 20.45 uur

Oprichting van monumenten - blijvende waardering? - Liesbeth Jans

Fotograaf onbekend, Collectie Regionaal Archief Tilburg, 1926

Meerstemmigheid rondom het standbeeld van Peerke Donders, dat is het onderwerp voor vijf online bijeenkomsten, georganiseerd door het TijdLab (Bibliotheek Lochal en Stadsmuseum Tilburg). Sinds 2018 is het standbeeld in opspraak en bereiken vooral tegengeluiden de pers en sociale media. Met het programma meerstemmigheid wil het TijdLab meerdere mensen aan het woord laten, waardoor het niet zozeer een kwestie wordt van goed of fout of zwart en wit, maar een genuanceerd geluid. Daarvoor zijn vele stemmen nodig: jong en oud, zwart en wit, gelovig of ongelovig, liefst een zo divers mogelijk publiek.

De vijf bijeenkomsten zijn vanwege de coronamaatregelen alle digitaal. Hoewel het aantal deelnemers dan in principe eindeloos is, wil het TijdLab de groep niet te groot maken om een goed gesprek te kunnen voeren. Belangstellenden schrijven zich in voor de gewenste bijeenkomsten en geven een voorkeur van 1 tot en met 5. Medewerkers van het TijdLab maken een indeling op basis van genoemde voorkeur. Afhankelijk van de belangstelling maakt het TijdLab een indeling.

Oprichting van monumenten - blijvende waardering? - Liesbeth Jans

Tijdens de laatste bijeenkomst is het woord aan Liesbeth Jans, kunsthistoricus en adviseur bij KunstLoc. Jans treedt onder andere op als bemiddelaar bij de oprichting van kunstwerken of monumenten in de openbare ruimte. Zo leidt zij het gesprek in Tilburg over de oprichting van een herdenkingsmonument van het slavernijverleden en is zij betrokken bij het jaar van het Brabantse kloosterleven.

Liesbeth Jans gaat het gesprek aan met de deelnemers over de wijzen waarop standbeelden ontstaan. Bij hedendaagse initiatieven zijn er altijd uitgangspunten die oprichting van het monument legitimeren. Maar hoe zorg je ervoor dat een standbeeld breder draagvlak heeft dan de initiatiefnemers en is daarmee een blijvende waardering verzekerd? Liesbeth Jans bespreekt met de deelnemers het standbeeld van Peerke Donders en denkt met hen na of er wellicht een ‘nieuw’ standbeeld moet komen.

Bijeenkomst V. Dinsdag 6 april 19.30 - 20.45 uur. Inloggen van 19.15 uur

Meld je aan voor deze bijeenkomst

Dit programma is een onderdeel van Tilburg drukt zich uit!