Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg
Op 18 mei organiseert het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) een lezing over de vele Tilburgse oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Astrid de Beer, projectleider Bronnen en gebruikers bij Regionaal Archief Tilburg, leidt een project waarbij een onderzoeksgroep zoveel mogelijk informatie verzamelt over de 753 slachtoffers uit de oorlog. Op deze manier probeert dit team deze mensen een gezicht te geven.
Het onderzoek startte in maart 2021, na een oproep in de media. De lijst van 753 namen van de omgekomenen was bekend, maar veel informatie over de levens van de personen miste nog. De oproep leverde veel nieuwe gegevens, verhalen en foto’s op. Alle gevonden informatie komt uiteindelijk in de Wiki Midden-Brabant, toegankelijk voor iedereen.
Astrid gaat in de lezing in op de vondsten voor dit project, maar ook hoe de leden van de onderzoeksgroep geraakt worden door wat ze vinden. Sommigen moeten op zoek in online bronnen uit het buitenland om de gegevens completer te maken. Zij speuren als historische onderzoekers tussen kilometers archiefmateriaal om de verhalen achter de personen zo compleet mogelijk te maken.
Twee onderzoekers uit het team komen ook aan het woord. Ans Holman doet onderzoek naar degenen die vanuit Tilburg tewerkgesteld werden in Duitsland. Hun situatie was vaak erbarmelijk. Ans komt ook in online buitenlandse archieven terecht. Sterre Schlink richt zich voor haar onderzoek op verzetsmensen tijdens de oorlog. Ze stuitte op een interessant verhaal (met verschillende plotwendingen) van Wilhelmus van Wezel en pluisde zijn geschiedenis zoveel mogelijk uit.
Praktische informatie
Door: Astrid de Beer van Regionaal Archief Tilburg
Trappenlandschap bij het TijdLab
18 mei 2022 van 15.00 tot 16.00 uur - inloop met koffie en thee vanaf 14.45 uur.
Kosten: gratis